Galleri

Tipspromenaden

Recept

Medelhavspaj med soltorkade tomater

Recept från Vegomagasinet. Vi valde att även steka svamp att ha i.

Vegansk 'nut roast'

Recept från Jamie Oliver.

Hummous

Recept från Ica + extra olivolja för krämighet.

Bullar (med linfrön)

Ca 40 bullar. 225 grader ca 7-10 minuter

3 dl mjölk
1 dl linfrö
1,5 dl havregryn eller fiberhavregryn
2 dl mjölk
1,5 dl filmjölk
50 g jäst
2 msk brödsirap
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
ca 1,2 L vetemjöl

Koka ihop mjölk, linfrö och havregryn till en gröt. Häll upp i en bunke. Rör ner mjölk och filmjölk. Smula i jästen tillsätt sirap, salt, bakpulver och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig. Ta upp degen på mjölat bakbord. Baka ut degen till 4 hålkakor eller ca 40 små bullar. Låt dem jäsa ca 40 minuter. Grädda i ugn vid 225* 7 10 minuter.

Rosenbröd (bullar utan linfrön)

5 dl mjölk
40 g jäst
50 g margarin
1/2 tsk salt
1 msk socker
1,5 (900g) vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull, slå i mjölken och låt blandningen bli ljummen. Smula sönder jästen i blandarskålen och häll blandningen över jästen. Tillsätt salt, socker och mjöl. Baka ut degen till längder, dela dem i bitar, rulla runda bullar och lägg dem på smord plåt för att jäsa. Pensla med ägg och strö på vallmofrö. Grädda i 275* i ca 7 min.

Kladdkaka utan ägg och mjölk

25 min, 8 bitar

2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1,5 dl mjölk, t ex soja-, havre-, mandel eller kokosmjölk (vi använde sojamjölk)
0,75 dl raps- eller kokosolja (vi använde kokosolja)
1 msk ljus sirap

Till servering
Vispgrädde, t ex vispbar soja- eller havregrädde

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa (vi använde kokosflingor) en springform, ca 20 cm i diameter.
Blanda ihop vetemjöl, strösocker, kakao, vaniljsocker och salt i en bunke.
Vispa ner mjölk, rapsolja och sirap i de torra ingredienserna. När du har en slät smet utan klumpar skrapar du ner den i den förberedda formen. Grädda kakan i 20 minuter. Ta ut och låt stå i några minuter innan du serverar den.

Sockerkaka utan ägg

4 dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2.5 dl mjölk
ev. 1 msk pressad apelsinsaft (vi utlämnade den)

Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra och bröa en form på ca 1,5 liter (vi använde en rektangulär sockerkaksform).
Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner det smälta smöret, mjölken och eventuellt apelsinsaft i mjölblandningen så att det blir en slät smet utan klumpar.
Häll upp smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. (I vår ugn behövs det ett bakplåtspapper ovanpå för att det inte ska brännas).